Zkvašený med je lahodný nápoj
Zkvašený med je lahodný nápoj

Pilný jako včelička, kdo by to rčení neznal. Včely jsou opravdu velmi pracovité a kdybychom věděli kolikrát musí včelička vyletět z úhlu, aby nám nasbírala pyl na jednu skleničku medu, možná bychom si medu více vážili. Co je nesporné, je blahodárný vliv medu na náš organismus. Antiseptické účinky oceníme hlavně při nachlazení, ale není výjimkou ani jeho použití při léčbě ran a popálenin. A že je med zdravější mlsání než průmyslově vyráběné bonbony a sladkosti, o tom snad nikoho nemusíme přesvědčovat.

včely

Ale nebyli bychom to my lidé, abychom nepřišli na to, že z medu se dá vyrobit alkohol. Možná našim předkům v 5. století před naším letopočtem zkvasil med jen špatným uskladněním, ale každopádně už tenkrát začali vyrábět medovinu. Medovina pochopitelně musí vonět po medu, ale přidávají se do ní různé ingredience, takže můžeme mít medovinu třeba mandlovou. Taky záleží v jakém sudu medovina zraje, takže může být medovina například z dubového sudu.

Cenu medoviny plně vyvažuje dokonalý zážitek z lahodného nápoje.

Medovina je výborný nápoj pro zimní období. Na nejednom vánočním trhu se prodává horká medovina, která nás omámí vůní a zahřeje jak tělo, tak i duši. Stačí malá štamprlička a přenesete se na rozkvetlou letní louku, kde to bzučí včelky a létají motýli.

včela

Medovina je i vhodný dárek. Můžete koupit 13% alkohol, který potěší třeba babičku, která si dá občas jen tak „stopičku“, pro lepší náladu.

Někdo si maže med na chleba, někdo upeče cukroví, a někdo má rád medovinu. Včeličky sbírají pyl a vyrábí plástve pro své potomstvo, ale pečlivou starostlivostí včelaře se nemají špatně. Na zimu dostanou zásobu cukru z cukrové řepy a přes léto nám za odměnu vyrobí spoustu medu.

Když je to s mírou, není důvod, proč si občas skleničku nějakého alkoholu nedopřát. A pokud zvolíte medovinu, můžete si zpříjemnit studený zimní den.