Jarní teploty po dlouhé zimě, opět probouzí vše, co kvete a roste. Před prvním sekáním trávníku, je vhodné vyčkat až bude půda méně mokrá. Projděte si zahradu a zbavte ji od možných zbytků listí či odpadků. Zkušený zahrádkář se vrhne na odstranění plevele. Stává se často, že některé druhy rostlin, bylinek nebo keříku zimu nezvládnou. Pokud se nám to stane, vykopeme je a zasadíme si nové dle libosti. Připravila jsem si pro vás pár tipu, pro vaši zahradu. Kdy a co začínáme sázet?
divoké květiny
Máte rádi okrasné trvalky?V tom případě je nejvhodnější doba sázet od konce března do začátku dubna. Důležité je dodržet hloubku při výstavbě a plochu, kde se chystáme rostliny umístit. Krásně barevné a vděčné trvalky, jako jsou letničky, vám zajistí mnoho barev a kvetení od léta až do konce podzimu. Dbejte o dobře kyprou pudu a hnojení, vhodné podle druhu květin. Nezapomínejte na zalévaní, především v létě, kdy je velké sucho. Méně náročné na prostor jsou třapatky, kopretiny či chryzantény. Naopak náročnější na plochu bývají hortenzie nebo pivoňky. Zohledněte také trvanlivost, která závisí na podmínkách a konkrétním druhu. Doba se může lišit od dvou do dvanácti let!
Čerstvá zelenina nebo bylinky rovnou ze zahrádky.I zde platí ideální doba, pro sázení zeleniny a bylinek v jarním období. Pokud máte zeleninu úspěšně přezimovanou, začátek března je dobrý pro přihnojení. Jestli se chystáte pro výsev semen, jako je brokolice nebo paprika, začněte na začátku března.
sekání trávy
Dodržujte vzdálenost minimálně 3 centimetry od sebe, to je prostor, pro správný růst. V polovině března se bez obav můžete vrhnout na vysévání ředkviček, hrachu, kopru, řepy nebo špenátu. Pozor u pěstování rajčat, okurek a květáku. Ty je nutné mít nejdříve přesazené v truhlíku nebo květináči. V poslední řadě se ještě vrhneme na voňavé bylinky. Ty lze pěstovat v interiéru, nebo na terase v truhlíku či venkovním záhoně. Zde platí pravidlo nesázet do stínu, nebo vlhka. Bylinky milují sucho a teplo. Na zahrádce se tak bude dařit pažitce, estragonu, mátě, bazalce, rozmarýnu, šalvěji či tymiánu.